Interviu cu Bianca Rus despre scurtmetrajul „Prieteni”

Aug 17, 2014 by

Interviu cu Bianca Rus despre scurtmetrajul „Prieteni”

Cineastă și autoare de scurt metraje, Bianca Lucia Rus și-a început cariera încă din liceu, iar primele filme realizate la vârsta de 15 ani „au fost o simplă confirmare” a pasiunii pentru lumea cinematografică. Acum are fruntea încruntată și mintea ocupată cu un nou proiect numit „Prieteni”- un scurt metraj despre prietenie și frumusețea vieții în mediul rural românesc, pe care îl consideră a fi cel mai important după terminarea studiilor de Regie Film.

 

Știu că ți-ai început cariera la 15 ani, vârstă la care ai realizat și scurt metraje. Cum a luat naștere pasiunea pentru această lume a filmului?

Majoritatea pasiunilor cred că se nasc fără să ne dăm seama, în copilărie. Filmul a fost pentru mine un mod de a petrece timpul liber. Mi-aduc aminte cu plăcere că tatăl meu ne ducea la cinematograful Dacia din Cluj de câteva ori pe săptămână, pe mine și pe sora mea mai mare și vedeam aproape tot ce se difuza. Straniu, dar pe mine m-a prins revoluția din ’89 la cinematograf. Eram cu o verișoară și a venit bunica repede după noi să ne întoarcem acasă. Ulterior, am văzut filme foarte multe de acțiune, pe video. Ca de obicei, tata „trebuia” să le vadă. Prin urmare, mi-am petrecut copilăria cu western-uri și filme polițiste. Poate așa s-o fi născut…iar primele filme realizate la 15 ani prin intermediul Cineclubului Cetățuia din Cluj au fost o simplă confirmare.

Este important ca un regizor, scenarist, să urmeze o școală de profil care să-l ajute în formarea / cariera sa?

Este important în măsura în care trebuie să iei contact cu experiența realizării unui film la care să participe oameni pasionați de acest domeniu. Partea teoretică o poți învăța și acasă, mai ales ca scenarist. Regizorul însă are nevoie să ia contact cât mai mult cu oamenii, să experimenteze, să-și creeze relații. Școala te formează prea puțin, dar contactele și experiența în sine au o valoare pe care n-o resimți decât la primele filmări. Mai degrabă te educă să te descurci, în special pentru că regizorul de multe ori este și scenarist și producător, cel puțin în rândul celor independenți.

Te-aș ruga să-mi descrii pe scurt prima ta experiență în lumea filmului.

Am avut norocul să cunosc un mentor excelent, profesorul meu de la Cineclub, Istvan Kolozsi. Mi-a pus camera în mână și mi-a zis, filmează! Asta a fost prima lecție. Al doilea mentor a fost cunoscutul scenarist Radu Petrescu-Aneste, care de la primul film realizat și prezentat în Festivalul de Film de Artă Fotografică și Cinematografică, eveniment care avea loc anual pentru toți cineclubiștii din țară, mi-a spus ca am talent. Și asta m-a încurajat teribil, fără să-mi dau seama. Oricum o făceam din inerție, scriam scenarii, filmam, regizam, editam, jucam. Încurajarea însă a fost consistentă, de-a lungul celor șase ani, cât am participat la festivaluri și ulterior în facultate, începând de la examenul de admitere. Despre primul film? O poveste de dragoste, realizat în două anotimpuri: iarna și vara. O experiență extrem de frumoasă pentru că era singura activitate pe care într-adevar o făceam cu pasiune.

bianca-rus-la-filmare

 

Ce contează cel mai mult pentru un regizor de film? Dar pentru un scenarist?

Regizorul este un fel de Mare Dirijor. Dacă nu cunoști bine natura umană, bâjbâi sau ajungi un artist care se va axa mai mult pe partea tehnică. Lucrezi cu oameni, cu idei și cu vise. Trebuie să știi ceva despre psihologie și să fii extrem de organizat. De asemenea, este indispensabilă cultura cinematografică și literară. Ca scenarist, dacă mergi după rețeta clasică a realizării unui scenariu, ai nevoie doar să fii conștiincios. Dacă ești însă un scriitor și ajungi să faci și scenarii, ar fi bine să gândești extrem de vizual și, evident, să cunoști cât mai multe caractere. Vorbește mai puțin și ascultă-i pe ceilalți. Și citește, citește zilnic dacă poți!

Ce nu știu oamenii despre Bianca Rus?

Ai să râzi, dar cred că știu prea multe. Asta pentru că trăim în era digitală și sunt foarte activă în mediul online. Nu știu, poate că sunt atât de politicoasă uneori, încât ajung să creadă că putem fi apropiați sau chiar prieteni. Sunt destul de secretoasă.

La ce anume nu ar renunța niciodată regizorul Bianca Rus?

N-aș renunța la pasiune. Când ai pierdut-o, nu-ți mai iese nimic cum trebuie și totul scârțâie. Intri într-o rutină criminală din care te dezmeticești poate prea târziu și este mult mai greu s-o iei din nou pe calea potrivită.

Care crezi că este cea mai mare provocare pentru cel care contribuie la realizarea unui scurt metraj film?

Să facă parte dintr-o echipă care merge ca pe roate. Iar cu asta mă refer să fie îndeajuns de creativ să dea soluții rapide pentru că indiferent de natura proiectului, mereu vor apărea probleme. Și în al doilea rând, să fie disciplinat. Bugetul filmelor de genul acesta nu face casă bună cu „poetul” care întârzie la filmare.

Aș vrea să ne întoarcem puțin în timp și te-aș ruga să-mi spui cum era studenta Bianca Rus și cu ce se ocupa în afara studiilor?

Studenția este un fel de Rai, mai ales când ai și bursă, cum a fost cazul meu în primii doi ani. Înveți, iți faci prieteni și pe deasupra faci și ceea ce iți place. Este ceva mai frumos? Am lucrat în multe proiecte, un film de lung metraj în Buftea (17 ore pe zi), în televiziune, ziua sau noaptea. Era o aventură!Din anul trei, m-am angajat full time, așa încât, în timpul liber cum ar veni, lucram și nu mereu în domeniul acesta.

De ce este important pentru tine filmul „Prieteni” și de ce ar trebui să te susțină lumea pe crestemidei.ro?

film-prieteni-bianca-rus

 

Filmul „Prieteni” este debutul meu în cinematografie. Deși am realizat multe scurt metraje, acesta este primul proiect mai important după terminarea studiilor de Regie de Film. Am lucrat la scenariu vreo doi ani de zile, mă ocup de campania de strângerea de fonduri pe cont propriu și învăț în fiecare zi câte ceva. Dar, dincolo de toate acestea, este un proiect frumos pentru că promovează o relație umană fundamentală, prietenia, într-un context special: mediul rural românesc, cu toate valorile lui, tradiții și obiceiuri.

Cred că ar trebui să susțină acest proiect cei care încă cred în oamenii autentici de la țară, care văd posibilitatea uriașă pe care o avem de a ne prezenta în fața tuturor, mândri de ceea ce suntem. Și, nu în ultimul rând, pentru că este un film despre prieteni pentru prieteni. În acest sens am deschis ușa colaborării spre oameni care vor să joace într-un film, să fie prezenți la realizarea unui scurt metraj. Vreau să împărtășesc cu ceilalți această experiență și să-i încurajez spre a realiza la rândul lor proiecte frumoase, mai ales când există platforme de crowdfunding și în România, ca aceasta, crestemidei.ro, care dă șansa multora să-și îndeplinească visul.

(Articol publicat in Crainicul.ro)

2 Comments

  1. Bianca, sa-ti dea Dumenezeu sanatate, putere de munca si la cat mai multe realizari in tot ceea ce intreprinzi!

Trackbacks/Pingbacks

  1. Interviu cu Bianca Rus despre scurtmetrajul „Prieteni” | Bianca Lucia Rus | Bun De Citit - […] și-a început cariera încă din liceu, iar primele filme realizate au fost la vârsta de 15 ani cinema.rusbianca.ro …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>