Tentaţii irezistibile

Oct 2, 2013 by

Tentaţii irezistibile

Nimeni nu este perfect – acesta este mesajul filmului Tentaţii irezistibile (Thanks for sharing), în regia lui Stuart Blumberg, regizor care semnează şi scenariile la “The kids all right”, “The girl next door”, “Keeping the faith”.

O comedie romantică puţin neobişnuită pentru că vorbeşte despre dependenţe, în principal despre povestea mai multor oameni care încearcă să treacă peste frică, tentaţii şi să-şi impună o adevărată disciplină de viaţă învingând dependenţa de sex. Şi da, aceasta este o boală.

În rolurile principale îi avem pe Mark Ruffalo, Tim Robbins, Gwyneth Paltrow, Josh Gad, Patrick Fugit. Se alătură lor cântăreaţa Pink pe care o auzim cântând mai puţin decât ne-am fi aşteptat, dar care face un rol bun.

Scenariul este foarte bine scris cu toate ingredientele necesare unei naraţiuni de succes. Avem trei generaţii de oameni care suferă de aceeaşi dependenţă. Un tată de familie, consilier în grupurile de recuperare a dependenţilor de sex (Tim Robbins), abstinent şi cu probleme serioase la nivel de comunicare cu fiul lui, fost dependent de droguri (Patrick Fugit). Un consultant în probleme de ecologie care a reuşit să învingă boala de 5 ani (Mark Ruffalo) şi care încearcă o nouă relaţie cu o femeie care se crede perfectă şi care nu-şi vede problemele (Gwyneth Paltrow). Un medic de urgenţe tânăr (Josh Gad) care şi-a pierdut de tot controlul şi care surprinzător are foarte multă voinţa în a-şi controla boala, deşi nu o arată în primă fază.

Fie că personajele aleg să fie ajutate de un mentor în cadrul întâlnirilor de grup absolut necesare sau în afară lor, fie că reuşesc să răzbată pe cont propriu, este o bătălie nu doar zilnică, dar la nivel de minut şi necesită un efort mental extraordinar. Orice factor extern poate influenţa într-un mod tragic lupta pe care o poartă de ani de zile, calculatorul, televizorul, chiar şi simplul mers pe stradă. Dar poate ce-l prăbuşeşte instant pe dependent sunt probleme sentimentale. O reintegrare în societate este absolut necesară, vitală.

Filmul punctează foarte bine atât la nivel de imagine, cadre strânse care muşcă parcă din angoasa personajelor şi urletul lor de durere, cât şi la nivel de sunet, (oprirea ambientului sonor în parc la întâlnirea îndrăgostiţilor, muzica fascinantă din cadrul workshopului unde participă Gad şi Pink sau picăturile stridente când Ruffalo cedează minut după minut în camera de hotel) fiecare etapă prin care trec personajele. Actorii interpretează excelent dar cel care iese în evidenţă, Mark Ruffalo o face cu pasiune, fie că se abţine, fie că se prăbuşeşte, fie că ţine discursuri moralizatoare sau încearcă să iubească.

Un film care te face să te gândeşti cât de imperfecţi suntem, cât de bine ne vedem pe noi înşine, cât de puţină încredere avem în ceilalţi dar în primul rând cât de mult trebuie să ne înfrânăm şi cât de puternici putem fi.

“Just remember , one day at a time”

Mulţumesc lui Andrei Ciobanu care mi-a oferit o invitaţie dublă la acest film prin Ro Image.

 

 

0 Comments

Trackbacks/Pingbacks

  1. Cinefil - Thanks for sharing / Tentatii irezistibile | Andrei CiobanuAndrei Ciobanu - […] la filme decât un regizor? Iar cea care nu a rezistat tentației irezistibile a fost domnișoara Bianca Rus, care …
  2. Premierele săptămânii în România (4 – 10 octombrie 2013) « Cinefilul de Serviciu - […] Păreri: amdoar18ani, blogdecinema, emilcalinescu.eu, cinema.rusbianca.ro. […]
  3. Premierele săptămânii în România (4 – 10 octombrie 2013) | CINEFILUL DE SERVICIU - […] Păreri: amdoar18ani, blogdecinema, emilcalinescu.eu, cinema.rusbianca.ro. […]

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>